top of page

Beetje een Afrikaanse opvoeding

Updated: Jul 15, 2023


Europese vader, Afrikaanse zoon
Vader-en-zoonrelatie over Afrikaanse invloed in het opvoeden

"En de grap is dat jij niet eens Afrikaans bent maar mij wel enigszins Afrikaans opvoedt!", slaakt mijn zoon Jelle terwijl hij naar de zolder loopt. Dat is nou een opmerking die om nadere uitleg vraagt. Jelle ging naar boven, naar de zolder, om zijn sportkleding van het droogrek te halen. Even daarvoor hoorde ik, zittend in de woonkamer met een goed boek, het eindsignaal van de wasmachine. Ik zag mijn kans schoon en gaf mijn kind de opdracht om meteen even de was uit de machine te halen en op te hangen. Wel zo efficiënt. Of lui van zijn vader als je het mijn zoon zou vragen, vermoed ik.


Jelle: "He pap, dit zijn handdoeken! Die kunnen in de wasdroger, toch?"

C'est Moi: "Oh ja, dat klopt. Die moeten zelfs in de wasdroger want dan worden ze lekker zacht." Terwijl ik verder ga in mijn leesboek hoor ik Jelle tegen zichzelf zeggen: "Saved by the bell."


Koffie.


PS Mijn zoon is in Kameroen, Afrika geboren. In mijn gezin, met ook Arubaanse, Nigeriaanse, Estse, Friese en Brabantse wortelen, lopen de gebruiken die worden toegeschreven aan de verschillende culturele origine, door elkaar heen. Welk gebruik aan welke oorsprong wordt toegekend gaat geheel antropologisch onverantwoord en politiek incorrect. En worden te pas en onpas toegepast. Zo ook in de vader-en-zoonrelatie met Afrikaanse invloed tijdens de was doen.

Recent Posts

See All

Comentários


bottom of page